Walter Wildhagen
  • Studiebegeleider
    • Taakwaarde
    • Leerstrategieën
    • De la Salle
  • Toegepast psycholoog
  • Bedrijfs- & projectmanager
    • Bedrijfsmanagement
    • Projectmanagement
    • Referenties & ervaring
  • Contact
    • Blog
    • Privacyverklaring

geschiedenis, wiskunde, Engels... waarom?

Wat moet ik toch met geschiedenis, een vak over dode mensen en oude meuk? En dan wiskunde? Wie doet daar nu nog iets mee na school? Ja, dat we Engels krijgen, dat snap ik wel ... maar Frans? Hoezo dan?
Dit soort gedachten zijn vast al eens bij je opgekomen. Het zijn veelvuldig gehoorde geluiden met betrekking tot school en de vakken die je daar krijgt. Scholieren die het nut van school en schoolvakken in twijfel trekken. Ik besloot er onderzoek naar te doen. Dat leverde zulke interessante informatie op dat ik het ook met jou wil delen!
Taakwaarde
Het nut, belang dat jij ziet en het plezier dat jij hebt in een schoolvak, dat wordt taakwaarde genoemd. Taakwaarde is een leerstrategie; een plan van handelen dat jij in kunt zetten om een leerdoel te bereiken. Samen met de leerstrategieën 'overzien' , 'vooruitkijken' (jazeker: plannen!) en 'herhalen' is het een van de belangrijkste strategieën voor jouw motivatie en schoolprestaties!
Mijn onderzoek
Ik heb dit onderzoek verricht ter afsluiting van de studie toegepaste psychologie. Ik heb voor het onderwerp gekozen, omdat ik erg benieuwd was hoe scholieren nu eigenlijk het nut van schoolvakken inschatten, welke waarde zij aan een vak toekennen voor school en hun verdere leven. In het verlengde daarvan was ik natuurlijk ook benieuwd naar de vraag welke gevolgen dat dan heeft voor hun motivatie. En niet in de laatste plaats vroeg ik me dan ook af of ik daar dan iets mee zou kunnen in de begeleiding. Zou ik die taakwaarde dan in kunnen zetten om de motivatie van 'mijn' scholieren te vergroten? Het antwoord is 'ja' ... maar naar schoolvak zijn er wel wat verschillen. Ik zocht het uit voor geschiedenis, Engels en wiskunde als voorbeeld, maar dat hadden ook andere vakken kunnen zijn.
Algemene resultaten
Voordat ik je wat verschillen per vak ga noemen, zijn er uit het onderzoek ook een paar belangrijke algemene resultaten gekomen. Een deel daarvan wist je misschien al, maar een deel misschien ook nog niet.

Wist je bijvoorbeeld dat:
- jouw motivatie niet zichtbaar is, maar alleen afgeleid kan worden uit jouw gedrag?
- ieder mens een aangeboren neiging heeft naar groei en ontwikkeling: je wilt dus sowieso wel leren! ;-)
- je dus ook leert, mits je door je omgeving (ouders/verzorgers, docenten, vrienden...) aangemoedigd wordt?
- motivatie kan veranderen? Als deze nu niet goed is, kan het dat wel worden! En helaas ook andersom ...
- taakwaarde, motivatie, prestaties en jouw zelfvertrouwen sterk samenhangen?
- in het algemeen geldt: hoe ouder de middelbare scholier wordt, hoe lager de motivatie is?
- scholieren met het ouder worden, de taakwaarde van vakken beter kunnen benoemen?
- maar dat met een beter inzicht in de taakwaarde van een vak, de waarde voor scholieren soms juist afneemt?
- ook het schoolniveau waarop je zit van invloed is op de door jou ervaren taakwaarde?

En wist je dan ook dat taakwaarde van groot belang is, omdat:
- het nut dat jij in een vak ziet, van invloed is op jouw schoolprestaties en -succes?
- jij meer energie steekt in een vak steekt, waarvan je het nut ziet?
​- jij daardoor beter plant en ook andere leerstrategieën toepast en dat dat zelfregulerend leren heet?
- scholieren de vraag over het nut van een vak ook wel eens stellen om enkel de discussie aan te gaan?
Typen taakwaarde
Misschien vind je dit wel logisch klinken? Maar wist je ook dat binnen taakwaarde een viertal typen waarden onderscheiden worden? Ik zal ze even kort uitleggen.

Intrinsieke waarde
De intrinsieke waarde betreft het plezier dat iemand op dit moment heeft in een vak of (het uitvoeren van) een taak, gelinkt aan individuele interesses en vrijetijdsactiviteiten. Zie je de vakoverstijgende waarde van het vak, of de nieuwswaarde? Besef je welke vaardigheden je ontwikkelt en traint met het vak? Helpt het vak jou om een eigen visie of denkbeeld te ontwikkelen, of jezelf als persoon? 

Nuttigheidswaarde
De nuttigheids- of gebruikswaarde gaat om de bruikbaarheid van een taak of vak die jij ziet, voor de korte en lange termijn. Denk daarbij aan doelen voor school (cijfers om over te gaan of voor je diploma), je dagelijks of sociaal leven, een toekomstige studie of baan en je verdere leven.

Taakbelang
Het belang van de taak gaat om jouw persoonlijk belang en het prestatiebelang. Het persoonlijk belang betreft jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde, maar ook jouw voorbereiding op het verdere leven. Bij het prestatiebelang gaat het net als bij de intrinsieke waarde om cijfers, maar dan meer als onderdeel van jouw ambities en doelen voor de (nabije) toekomst.

Kosten
En tot slot kent taakwaarde ook een aantal kosten. Zo zijn er de inspanningskosten, ofwel de tijd, moeite en energie die jij in een vak moet steken. De emotionele kosten gaan om zaken als uitdaging, spanning, stress en (faal)angst. En de opportuniteitskosten ten slotte gaan om het gegeven dat jij de tijd die je in een vak steekt ook aan iets anders had kunnen besteden. Aan iets anders voor school, maar ook iets wat je leuk(er) vindt zoals een hobby of Netflix.
Kun je het nog volgen?
Oké, er valt nog zoveel meer over te vertellen, maar dat ga ik hier niet doen. Je bent vast nieuwsgierig naar hoe het dan voor vakken als geschiedenis, Engels en wiskunde is? Lees dan gauw verder.  Mocht je toch nog meer willen lezen over het hele onderzoek, lees dat dan door op het rapport hiernaast te klikken. 
Foto
Geschiedenis
Foto
Geschiedenis scoort in het onderzoek het laagst op taakwaarde. Dat betekent dat scholieren minder nut van geschiedenis zien, dan van wiskunde en Engels ... dat is zonde, want het is zo'n mooi vak en van groot belang voor het vormen van je eigen visie op de wereld! Meer weten wat scholieren van geschiedenis vinden?

Je leest het hier!
Wiskunde
Wiskunde scoort in het onderzoek wat hoger op taakwaarde dan geschiedenis, maar lager dan Engels.  De van jou gevraagde wiskunde- en rekenkennis houdt na je middelbare school ook wel zo'n beetje op ... Of toch niet?

​Je leest er hier meer over!
Foto
Engels
Foto
Dat Engels belangrijk voor ons is, weet iedereen toch? Of wordt dat belang overschat? Engels speelt hoe dan ook een belangrijke rol in jouw vakkenpakket. Je krijgt er meer uren les in en het cijfer voor Engels telt relatief zwaar mee in het totaal. Denk jij Engels nog vaak nodig te hebben in je leven?

Je leest er hier meer over!
© Walter Wildhagen (2023)
  • Studiebegeleider
    • Taakwaarde
    • Leerstrategieën
    • De la Salle
  • Toegepast psycholoog
  • Bedrijfs- & projectmanager
    • Bedrijfsmanagement
    • Projectmanagement
    • Referenties & ervaring
  • Contact
    • Blog
    • Privacyverklaring